Hollandia 2012

fzs7
fzs7 fzs7
fzs4
fzs4 fzs4
fzs5
fzs5 fzs5
fzs2
fzs2 fzs2
fzs1
fzs1 fzs1
fzs6
fzs6 fzs6
fzs3
fzs3 fzs3
fzs8
fzs8 fzs8

 

Hollandia 2012
Szeptember 19-én harmadik alkalommal volt lehetőségünk részt venni cserediákprogramban, mely révén iskolánk 11 tanulója egy csodálatos hetet tölthetett kint Hollandiának egyik legszebb, és legrégebbi városában, Dordrechtben. A korai indulás ellenére mindenki izgatottan várta, hogy megérkezzünk Brüsszelbe, ahonnan busszal mentünk az iskolába. Nagy meglepetésre, egy óriási magyar zászló lobogott kint az iskola előtt, ami nagyon szép gesztus volt tőlük. A diákok az iskola előtt vártak minket egy táblával a kezükben, amelyen a nevünk állt. Miután mindenki megtalálta a párját, az ő otthonaikba mentünk, és megismerkedtünk a családokkal.
A második napon az iskolába mentünk először, ahol több tanórán is részt vettünk. A diákok különböző órákon ültek, míg a párjaink aktívan tanultak. Meglepetésként ért minket az iskola kinézete, felszereltsége, a tanárok és diákok közvetlensége. Az órák után a diákok megmutatták nekünk a környéket, majd hazamentünk.
A harmadik napon a reggeli óralátogatások után – kísérőtanáraink távolléte miatt – a holland tanárok vezettek minket körbe Dordrecht belvárosában. A városban fellelhető modern épületek mellett mégis a régi, de gyönyörű házak voltak, amelyek többségben megtalálhatóak a csatornák mentén. A legszebb – és legfárasztóbb – pontja a napnak a nagy templom volt, hiszen miután sikerült a lépcsők százait megmásznunk, nagyon szép tájkép tárult elénk a városról.
Hollandiában tartózkodásunk negyedik napján egész napos kirándulásunk első állomása Willemstad volt. Szerencsére egy nagyon szép, napos időt sikerült kifognunk az eddigiekkel ellentétben. Sok érdekességet tudtunk meg a városról, majd meglátogattuk a Biesboch-i nemzeti parkot is. Dordrechtbe való visszatérésünket követően ellátogattunk egy Bach koncertre, majd visszatértünk az iskolába, ahol a holland szülők általuk készített, nagyon finom vacsorával vártak minket.
A vasárnapot mindenki otthon töltötte a családdal. Ezen a napon ugyanis Hollandiában kétszer mennek a családok templomba. Délelőtt és délután szintén.
A hatodik napon ismét az iskolában kezdtük óralátogatással, ezt követően pedig Noé életnagyságú bárkájának másolatát látogattuk meg, majd tettünk egy kitérőt egy hajós múzeumba is.
A hetedik napon ismét egy egész napos kirándulás várt minket. Először Delftben álltunk meg, amely fontos város vendéglátóink történelmében, majd átmentünk Hágába, amely harmadik legnagyobb városa Hollandiának. A városnézést követően, a diákok egy része láthatta Beatrix királynőt, amely egy nagy emlék lesz mindegyikük számára. A nap utolsó állomása Scheveningen volt. A hideg tengerbe csak a bátrabbak merészkedtek be, ám ennek következményei meg is lettek.
Majd elérkezett a nyolcadik, egyben utolsó nap. A csapat az iskolában találkozott, majd mi, előadtuk a prezentációnkat, amelyben bemutattuk Magyarországot, illetve olyan embereket, akik fontos szerepet játszottak mind Magyarország, mind Hollandia életében. A napot Rotterdamban fejeztük be, ahol a fura házak, már inkább a modern építészetet jellemzik.
Másnap reggel fájó búcsút vettünk a diákoktól, a tanároktól és persze a szülőktől is, akik gyerekeikként fogadtak be minket, és a lehető legtöbbet adtak nekünk ottlétünk alatt. A viharos szelek, és a borongós időjárás ellenére szerintem nem csak én, hanem mindenki élvezte ezt a hetet, és már várjuk, hogy hozzánk érkezzenek a holland barátaink.

Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium