Lengyel kapcsolatunk

lengy10
lengy10 lengy10
lengy6
lengy6 lengy6
lengy5
lengy5 lengy5
lengy8
lengy8 lengy8
lengy7
lengy7 lengy7
lengy9
lengy9 lengy9
lengy4
lengy4 lengy4
lengy11
lengy11 lengy11
lengy3
lengy3 lengy3
lengy1
lengy1 lengy1
lengy12
lengy12 lengy12
lengy2
lengy2 lengy2

 

Lengyel vendégek a Benkő István Református Általános Iskola
és Gimnáziumban

Harmadszor találkoztunk a lengyel testvériskola tanári delegációjával és Grazyna Kuzminska igazgató asszonyával. A mostani találkozó nagy jelentőségű volt minkét iskola életében.
2009. április 27-től –április 30-ig vendégeskedtek az iskolánkban. A látogatás célja, hogy Magyarországon a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban is ünnepélyes keretek közt aláírja a két iskola igazgatója a MEGÁLLAPODÁST, az együttműködési kapcsolat felvételéről a Krzywinyi Liceum és Középszintű Szakképző Intézettel.
Az ünnepélyt a Lengyel Himnusszal kezdtük. Majd a lengyellül tanuló diákjaink köszöntötték a vendégeket anyanyelvükön. Az ünnepélyt megtisztelte és köszöntötte iskolánk fenntartójának egyik prominens személye Veres Sándor. A Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottságának Elnöke, Danielisz Béla is meleg szavakkal köszöntette a vendégeket és a diákokat.
A két iskola igazgatója elmondta szóban is az együttműködés fő területeit, mely társadalmi, kulturális, rendezvények, ifjúsági csereüdültetés, tűzoltó és diáktáborozás, közös sport és kulturális rendezvények szervezése, közös ifjúsági programok képességfejlesztés céljából szerepelnek.
Megható pillanat volt, amikor a két igazgató asszony aláírta az együttműködési megállapodást. A gimnazista tanulóink közül 10 fő 2009. június elsején indulnak Krzywiniube..
Reméljük a sport, a kulturális élmények, az angol nyelv gyakorlása mellett sok-sok lengyel – magyar barátság szövődik. Az ünnepélyt a Magyar Himnusszal fejeztük be.
Az nap méltó zárása volt a Zeneakadémia zongora estje.
Szerdán Ópusztaszerre kirándultunk a vendégekkel. A közös történelmet felidézve vendégeink büszkék voltak, hogy a Feszti Körképet lengyel restaurátorok állították helyre.
Nagyon szép 3 napot töltöttünk együtt, amit júniusban diákjaink folytatnak Lengyelországban..
Reméljük iskolánk közötti barátság, sokáig szépíti majd életünket. Befejezésül álljon itt egy szép lengyel mondás:
„Polak, Wegier,
Dwa bratanki, i do szabli,
I do szklanki”.

2009. május 5.
Lipovszkyné

Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium