PÉNZÜGYI BIZTONSÁG A BENKŐBEN!

A pénzünkre leselkedő veszélyek az elektronikus térben

Az internetes vásárlás és bankolás veszélyeiről tartott előadást a fenti címmel Nagy Sándor, informatikai biztonsági szakértő a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium 10-11 és 12. évfolyamos tanulóinak a Pénz7 alkalmából. A szakértő elmondta, hogy cégük – a TurstaaS Kft. – szakemberei lassan két évtizede foglalkoznak az informatikai biztonsággal, ezen belül rendszerek tervezésével, üzemeltetésével, tanácsadással és teljes szervezetek felügyeletével a kisebb vállalatoktól, a multinacionális cégeken át az állami vállaltokig, vagy éppen a rendvédelmi szervekig.

Az évek során felgyűlt tapasztalatok egyrészt azt mutatják, hogy bár az informatikai biztonsági megoldások egyre jobbak és megbízhatóbbak – de a legjobb rendszerek is sebezhetőek, ha az informatikai eszközök felhasználói nem eléggé körültekintőek. Másrészt sajnos tudomásul kell venni, hogy napjainkban bárki áldozattá válhat a világhálón, mindannyian ki vagyunk téve az informatikai bűnözésnek.

Az előadáson a fogalmak tisztázását követően az előadó kihangsúlyozta, hogy az informatikai rendszerekkel, az általuk tárolt vagy felhasznált adatokkal való visszaélés, vagy ezeknek a rendszereknek megtévesztésre, megfélemlítésre való felhasználása: bűncselekmény. Az informatikai bűnözés nagyon sokféle lehet: a nem-célzottan szétküldött vírusoktól kezdve, az adathalászaton keresztül, egészen a tudatos megtévesztésig, vagy éppen a személyiséglopásig. Az informatikai bűnözés nem válogat – a diákok is válhatnak célpontokká, áldozatokká!

Mivel az informatika világa különösen közel áll a fiatalokhoz, az ő kitettségük ennek a bűnözési formának nagyon nagy.

És hogy mindezt hogyan lehet kivédeni?

Tudatossággal.

Így az előadás során a diákok, a bemutatott példákon keresztül tanulhatták meg, hogyan vegyék észre az árulkodó nyomokat. Külön témakörben tárgyalták az elektronikus bankolást, az internetes fizetést, valamint az okostelefonok ilyen célra való felhasználását is. Példákkal illusztráltan mutatták be a napjainkban népszerű elektronikus fizetési és bankolási formákat és az azokban rejlő kisebb-nagyobb hiányosságokat, a felhasznált technológiákban rejlő problémákat.

A másfél órás kötetlen előadás tanulói kérdésekkel és beszélgetéssel zárult. A késői időpont ellenére az érdeklődők szívesen maradtak és tették fel kérdéseiket; a folyosón még sokáig beszélgettek a hallottakról, és látottakról. Ez is bizonyítja, hogy e korosztálynak szüksége van az ismeretik tudatos bővítésére ezen a téren is!

Köszönetnyilvánítás:

Az előadást a Trustaas Kft. szenior IT biztonsági tanácsadója,

Nagy Sándor tartotta.